Menu

nadziany

blog kulinarny

Szakszuka (shakshouka) - danie kuchni Tunezyjskiej

nadziewany

Jeśli masz ochotę przenieść się chociaż na chwilę w ciepłe kraje, a nie chce Ci się wychodzić z domu to zapraszam na danie kuchni Tunezyjskiej.
Shakshouka to nic innego jak jajka w pomidorach z aromatycznymi dodatkami.

shakshuka

Składniki na 2 porcje:

- 4 jajka

- 2 pomidory

- papryka czerwona

- 1/2 małej cebuli

- ząbek czosnku

- łyżeczka słodkiej papryki

- pół łyżeczki ostrej papryki / kawałek papryczki chilli

- 1/3 łyżeczki kuminu / kmin rzymski

- sól, pieprz

- masło do smażenia

- szczypiorek do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Pomidory obieramy ze skórki najlepiej uprzednio sparzone. Również je kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy posiekany czosnek lub przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż odparuje woda. Całość przyprawiamy. Na koniec robimy 4 "dziurki" na patelni i wbijamy jajka. Przykrywamy do momentu ścięcia się jajek. Przed podaniem możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Spróbuj również: jajecznicy z pomidorami i szczypiorkiem

__________________________________________________________________________

Uwielbiam niedzielne leniwe śniadania... A co Ty chętnie zjadasz w niedzielny poranek? Podziel się proszę w komentarzu a ja z chęcią wypróbuję Twoich specjałów :)

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci