Menu

nadziany

blog kulinarny

elastyczne i delikatne ciasto na pierogi

nadziewany

Tego przepisu używam już szósty rok.  Uwielbiam pierogi. Jak już nie raz wspominałam, na święta robię pierogi dla całej najbliższej rodziny i w tym roku zrobiłam 143 sztuki. Podane niżej składniki są na około 45 sztuk pierogów. Wszystko zależy od tego jaką grubość ciasta preferujesz w pierogach oraz jaką średnicę kółek wykrawasz. Po ugotowaniu ciasto jest delikatne tak jak powinno być. Jeżeli lubisz gdy bardziej czuć ciasto i jest  lekko twardawe proponuję dać całe jajko.

Składniki na około 45 sztuk:

3 szklanki mąki pszennej

łyżka miękkiego masła

1 żółtko

sól

około pół szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę do miski, następnie dorzuć jedno żółtko, szczyptę soli oraz łyżkę miękkiego masła. Następnie lej powoli wodę jednocześnie mieszając. Jeżeli ciasto nie chce się kleić - dolej wody. Jeśli jest zbyt mokre posyp trochę mąką. Wyrabiaj aż stanie się elastyczną kulką. Następnie rozwałkuj według upodobań. Wykrawaj kółka, nałóż farsz, sklej i wrzuć do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj jeszcze 3-4 minuty i możesz wyjąć na talerz.  Smacznego!

Z czym podawać pierogi:

z mięsem - podpieczony boczek w kosteczkę z cebulką

z kapustą i grzybami - polać roztopionym masłem

ruskie - z podsmażoną cebulką

ja osobiście lubię jeszcze dodać na to kleks z jogurtu naturalnego bądź śmietany ;)

_______________________________________________________________________________________

Jak już wcześniej pisałam uwielbiam pierogi... Świąteczny stół bez pierogów z kapustą i grzybami nie jest ten sam... a pierogi ruskie to niebo w gębie. A jakie są twoje ulubione pierogi?

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci