Menu

nadziany

blog kulinarny

pierogi ruskie - przepis na idealny farsz

nadziewany

Pierogi... Ile rodzin tyle przepisów. Uwielbiane przez małych i dużych. Tym razem przepis na farsz do pierogów ruskich.  Ten przepis jest ze mną od 2011 roku. Nie pamiętam gdzie go znalazłam ale trafiłam na idealny. Farsz ten jest dość pracochłonny jak i do pierogów z kapustą i grzybami dlatego robię od razu większą ilość. Jednym słowem poświęcisz jeden dzień na ilości hurtowe, a potem żyjesz bez stresu, że nie zdążysz z obiadem dla rodziny, bo praca, bo obowiązki... tylko wrzucisz do wrzątku i chwilę poczekasz ;)

Składniki:

- pół kilograma ziemniaków

- 250g twarogu

- średnia cebula

- masło

- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Następnie po wystudzeniu zmielić razem z twarogiem. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę podsmażyć na łyżce masła. Wymieszać składniki ze sobą i obficie przyprawić. Następnie zabierz się za wyrabianie ciasta na pierogi. Gdy przygotujesz pierwsze dwa pierogi to proponuję je ugotować, by sprawdzić czy nasze dzieło jest tak idealne jak nam się wymarzyło. Na tym etapie jeszcze możemy doprawić farsz i coś ewentualnie dołożyć. Po przygotowaniu wszystkich pierogów, ugotuj je lub zamroź. Pierogi ruskie podawaj z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką. Wtedy są najlepsze :) Smacznego!

Zobacz również:  przepis na ciasto na pierogi

________________________________________________________________________________

A już wkrótce przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami oraz wielka noworoczna niespodzianka!

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci