Menu

nadziany

blog kulinarny

pikantny krem z dyni z prażonym słonecznikiem

nadziewany

Wczoraj dostałam w prezencie dość sporej wielkości dynię. Niewiele czekając dziś zabrałam się za gotowanie. Jakiś czas temu miałam okazję spróbować podobnego przepisu na zupę-krem u moich rodziców, który bardzo przypadł mi do gustu. Ale nie byłabym sobą, jakbym nie zrobiła tej zupy po swojemu.  Uwielbiam zupy pod taką gęstą postacią, ze względu na sporą ilość zmiksowanych warzyw. Są bardzo sycące i mają dużo witamin. Prażony słonecznik idealnie łączy się z tą zupą, jak również pięknie zdobi talerz. Jeżeli akurat nie masz pod ręką słonecznika, to zawsze możesz wykorzystać do tego wysuszone pestki dyni również prażone na suchej patelni. Podobno pestki dyni mają właściwości obniżające objawy depresji więc jest to idealne danie na jesienną chandrę.

zupa krem z dyni

Składniki:

~ 1/2 dość sporej dyni (ok. 3kg przed wybraniem samego miąższu)

~ 3 średniej wielkości ziemniaki

~ marchewka

~ cebula

~ bulion drobiowy około 1-1,5litra

~ odrobina oleju

~ garść słonecznika

~ sól i pieprz 

 
Sposób przygotowania:

Z dyni powyciągaj pestki (najlepiej zostaw je do wysuszenia) i pozbądź się grubej skórki. Obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój w kostkę razem z miąższem z dyni. Rozgrzej na dużej patelni odrobinę oleju i podsmaż warzywa przez około 3 minuty. Przełóż warzywa do dużego garnka i zalej bulionem. Gotuj az warzywa staną się miękkie. Wystudź. Gdy zupa jest już chłodna, zmiksuj zawartość i jeszcze przez moment gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż słonecznik aż lekko się zarumieni.Nałóż krem na talerz i posyp prażonym słonecznikiem. Smacznego!

 

Spróbuj także: zupa krem z buraków

 

__________________________________________

Przypominam o profilu na facebook'u. Polub, żeby być na bieżąco.

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci