Menu

nadziany

blog kulinarny

pyszne ciasto kokosowe z borówką amerykańską

nadziewany

Sezon na jagody i borówki to idealny czas by wypróbować ten przepis. Delikatne kokosowe ciasto z nutką kwaskowatych owoców idealnie pasuje do letniej kawy na ogrodzie. Jeżeli akurat nie ma sezonu na te owoce, możesz wypróbować owoców mrożonych lub po prostu wykorzystać aktualnie dostępne dary natury.

ciasto kokosowe

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 3/4 szklanki cukru,

- 2 jajka rozmiar L,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,

- 3/4 szklanki mleka 2%,

- ok. 170g masła,

- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,

- szklanka borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i odłóż do ostygnięcia. Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj wiórki kokosowe. Do osobnej miski wbij jajka i utrzyj z cukrem, następnie dodaj powoli mleko, jogurt i masło. Do zmiksowanych mokrych produktów powoli dosypuj suche składniki i miksuj na jednolitą masę. Przełóż do blachy (najlepiej keksówka o wymiarach: 15x30) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia połowę porcji ciasta. Posyp połową owoców i przykryj kolejną warstwą ciasta i wyrównaj szpatułką. Na górę wysyp resztę owoców. Włóż ciasto do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160-170st. i piecz około 40-45min. Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem czy już jest suche. Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto kokosowe II

Spróbuj również: babki cytrynowej

____________________________________________________________________________

Uwielbiam ciasta z kokosem. Już niedługo na blogu pojawi się przepis na pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia! Polub nas na facebooku to od razu dostaniesz informację o nowym wpisie!

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci