Menu

nadziany

blog kulinarny

schab w sosie koperkowym

nadziewany

Ostatnio szukając inspiracji na szybki obiad na co dzień, przewertowałam cały mój zbiór wycinków z gazet, gazet kulinarnych oraz książek kucharskich i natchnęło mnie do zrobienia schabu w sosie koperkowym. Co mnie urzekło? Prostota wykonania. U większości z nas schab dość często króluje na stołach. Podejrzewam, że najczęściej pod postacią kotletów, a że szukam czegoś na szybko, żebym zdążyła zrobić przed pracą, to panierowanie odpada, bo niestety bałaganu trochę przy tym jest, więc wolę sobie zrobić od czasu do czasu w weekend albo na spokojnie wieczorem przygotować.

Składniki (na 4 porcje):

600g schabu

3 łyżki oleju

1 łyżka mąki

pęczek koperku

150ml bulionu

250g śmietany 12%

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pokroić na kotlety. Każdy kawałek delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć kotlety po obu stronach przez około 5min. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Koperek drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i podsmażyć przez chwilę mieszając. Do zasmażki wlać bulion i śmietanę, mieszając. Dodać koperek i doprawić. Podgrzewać około 5min aż sos zgęstnieje. Przełożyć do sosu mięso i gotować około 15min. Kotlety można podawać z ziemniakami. Smacznego!

źródło: gazetka gotowanie krok po kroku

______________________________________________________________________________________

Mam nadzieję, że smakowało :) Po takim obiedzie przydałby się deser więc już niedługo na blogu pojawi się wpis na coś słodkiego :) I najważniejsze... szykuję dla Was niespodziankę na święta! Więcej o niespodziance już wkrótce na blogu.

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci