Menu

nadziany

blog kulinarny

zupa krem z buraków

nadziewany

Zupa samo zdrowie! Dzięki burakom mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i wzmacniają układ krwionośny, dostarczają kwasu foliowego oraz pomagają chorym na nadciśnienie. Czyli ten krem z czystym sumieniem mogę polecić krwiodawcom, kobietom starającym się o dzidziusia, kobietom w ciąży, osobom z nadciśnieniem, chorym na białaczkę i ... mogę tak wymieniać w nieskończoność :) Jedzcie wszyscy! :)

Składniki na 3-4 porcje:

- 4 buraki

- ziemniak

- marchewka

- bulion warzywny lub drobiowo-warzywny

- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj buraki na lekko twardo. Po ostygnięciu obierz i potrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz ziemniak i marchewkę i pokrój w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzuć warzywa. Podgotuj aż warzywa będą miękkie. Poczekaj aż zupa ostygnie i następnie zmiksuj zawartość garnka.  Dopraw. Następnie znowu podgotuj tak około 5 minut żeby wyparował nadmiar wody i zupa jeszcze bardziej zgęstniała. Jest na tyle gęsta i kremowa, że nie trzeba dodawać zagęstnika w postaci śmietany lub jogurtu. Ewentualnie trochę dla ozdoby :) Smacznego!

Z czym można podawać zupę krem?

- grzanki

- prażone pestki słonecznika, dyni

- popcorn

- groszek ptysiowy

Spróbuj jeszcze: zupa krem z dyni

__________________________________________________

Uwielbiam pod taką postacią zupy :) Jest bardzo sycąca i ma dużo witamin.

Już wkrótce na blogu przepis na zupę krem z brokuła i z pieczarek. A jaka jest Twoja ulubiona zupa?

© nadziany
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci